10 minuten

Het is alweer tijd voor het eerste rapport, alleen in groep 1 en 2 doen ze daar niet aan. Het eerste rapport valt namelijk in de tijd dat nog niet alle toetsen gedaan zijn en het is vooral voor de groep 1 kinderen nog erg vroeg in hun schoolcarriere. Wel hadden ze dit jaar voor het eerst een soort leerlingformulier waar even de belangrijkste punten worden aangestipt (sociaal-emotionele ontwikkeling, motoriek, taal, rekenen, ruimte&tijd, kunstzinnige ontwikkeling).

Een kleine greep uit dit formulier:

Toelichting:
Bert maakt goed contact met andere kinderen. Hij is behulpzaam en kan goed samen spelen. Met de leerkracht heeft Bert ook goed contact. Hij vertelt graag dingen die hij meemaakt.

Leerlingkenmerken
Bert is een slimme jongen die uitdaging nodig heeft. In de kring kan hij snel afgeleid zijn en gaat dan met andere kinderen spelen. Hij kan heel betrokken zijn en dan is zijn luisterhouding goed. Bert moet nog leren om in de kring op zijn beurt te wachten en stil te zijn wanneer dat van hem gevraagd wordt. Bert kan goed werken al is hij soms wat ongeduldig waardoor hij slordig werkt.

Algemene opmerkingen:
Bert gaat graag naar school en het is fijn om hem zo enthousiast te zien. ert is leergierig en pikt alles snel op. Hij kan zelfs al wat lezen. Bert heeft veel uitdaging nodig.

Sinterklaas op mama’s werk

Vandaag was Sinterklaas op mama’s werk en hij had gevraagd of alle kinderen van mama’s en papa’s die daar werkten ook wilden komen. Nou dat wilden Bert en Alex natuurlijk wel. En meteen bij aankomst was het feest al compleet, overal stonden Pieten met zakken vol met pepernoten. Bert vond dat nog wel een beetje spannend, maar Alex had al snel door dat er snoep te halen viel!

Bert krijgt pepernoten  Alex krijgt pepernoten Handjes vol! en mondjes vol!

Continue reading Sinterklaas op mama’s werk

Eigen woordjes

Heerlijk die taalontwikkeling. Net nu we Alex hebben aangeleerd dat hij ‘water’ moet zeggen als hij water wil, niet ‘kla’ is het tijd voor het hele rijtje aan ‘andere’ woorden voordat ze wel correct worden uitgesproken en we die speciale woordjes vergeten 🙂

Warmig = beetje warm, zowel qua temperatuur als pittigheid
Olala = Olifant
Ojalale = Oranje
Koelapasza = Chocoladepasta
Ebloo = Elleboog
Ekococo = Helikopter
Tapen = Slapen

De ‘S’ is sowieso moeilijk. Sla wordt ‘la; schoot wordt ‘goot; spelen wordt ‘pelen en slapen dus ‘tapen

Ook samen met mama?

In navolging van Bert, wilde mama ook wel graag een leuke foto met Alex, alleen is dat niet echt mogelijk. Voordat de foto is genomen wil Alex die namelijk graag zien, en dat maakt dan foto’s maken juist weer onmogelijk…

Beter dan dit wordt het niet, misschien over een tijdje weer… 😉

geef hier die camera!

Ken je plaats!

Nog maar net twee jaar en nu al het huishouden regelen. Alex plaatst iedereen in zijn eigen hokje. Het begint met de lichaamsonderdelen. Vol trots vindt hij zijn ellenboog om vervolgens even te informeren o iedereen die ook wel heeft. Ok, dat klopt. ‘s Ochtends wordt geverifieerd of papa inderdaad weg is, met de auto.

Ook deelt hij de lakens uit. Bijvoorbeeld aan tafel waar hij iedereen vertelt waar hij wordt geacht te gaan zitten. En wee gebeente als je je daar niet aanhoudt. Zoals hier Bert die mama met het fototoestel zag en dacht samen met Alex te poseren. Nee, nee, nee, nee, Bert hoort niet daar te staan, het is tenslotte etenstijd dus moet hij op zijn eigen stoel…

Nee Bert, niet daar staan, weheg

Letters, lezen

Nog altijd in de ban van het lezen hebben we maar weer eens het letterspel tevoorschijn gehaald. Er zitten twee kanten aan de kaartjes in dit spel. Aan de ene kant staat het plaatje, de eerste letter van dat woord als hoofdletter en als kleine letter. Aan de andere kant staat hetzelfde plaatje, maar dan met het woord ernaast gespeld. Elk kaartje is eigenlijk een puzzeltje van drie stukjes. Alles door elkaar gehusseld maakt best een moeilijke puzzel.

letterspel  moeilijke kant, puzzeltje met 3 stukjes

Met flink wat zoeken loste Bert alle 26 puzzeltjes toch behoorlijk snel op. Concentreren is lastig en dus staat Bert naast de tafel te springen, steunend op zijn handen, voetjes op de bank. Standje lastig dus. En mama’s die foto’s willen maken worden NIET gewaardeerd 🙂 🙂

opperste concentratie  mahaaaam, laat me nou!