Lichtjesroute

Elk jaar wordt op 18 september in Eindhoven de lichtjesroute ontstoken. Een route dwars door de stad van ongeveer 22 km lang, vol met lichtjes in allerlei kleuren en vormen. Per straat zijn er verschillende afbeeldingen, vaak naar een thema. De lichtjesroute is ontstaan als gevolg van de bevrijding van Eindhoven, toen de Engelse en Amerikaanse troepen elkaar tegenkwamen in Eindhoven. Uit vreugde zetten destijds veel mensen een kaars voor hun raam.

De lichtjesroute is niet weg te denken uit Eindhoven. Toch is het een project dat met name draait op vrijwilligers en sponsoren. Er komen maar weinig middelen uit de gemeente. Mede daarom is mama sinds afgelopen jaar donateur geworden van de lichtjesroute; het stukje eigen cultuur hier. En als donateur werden we uitgenodigd om met twee mensen eens te komen kijken wat er allemaal gedaan wordt om de lichtjesroute draaiende te krijgen en te houden. Dus Bert en mama gingen samen op pad.

Het hele jaar is men bezig om nieuwe figuren en taferelen uit te denken. Een van de bekendste en mooiste taferelen van de lichtjesroute is de smurfenvijver met het smurfenhuis erop en in de straten eromheen allerlei verschillende smurfen aan de gevels en lantaarnpalen. Zo’n smurf bestaat uit veel verschillende kleuren die met behulp van een lichtslang worden bevestigd aan een verzinkt frame. Een intensief karwei.

Een nieuwe smurf smurfenhuis

Continue reading Lichtjesroute

AVI7

Bert kan lekker lezen, daar heeft mama al vaker over gepost. Binnen het leesonderwijs in Nederland wordt het niveau aangegeven met zogenaamde AVI niveaus. Zeker voor beginnende lezers is het prettig een boekje te kunnen lezen dat aansluit bij hun niveau. De eerste AVI niveaus kenmerken zich vaak door korte woorden, korte zinnen en de afwezigheid van hoofdletters. Hoe hoger het niveau hoe complexer de zinnen en woorden kunnen zijn. Eens in de zoveel tijd worden de kinderen op Bert’s school getest om te zien op welk niveau ze zich ongeveer bevinden en dat kan een hulpmiddel zijn bij het zoeken naar geschikte boeken in de bibliotheek. Belangrijk want de kinderen uit Bert’s klas moeten dit jaar 20 boeken lezen om hun leesdiploma te halen en dan is het wel zo leuk om boekjes te lezen die aansluiten bij zowel hun niveau als hun interesse.

Twee maanden geleden mocht Bert boekjes lezen van niveau AVI 5-6, hij was toen tot en met AVI 4 getest. In die twee maanden hebben mama en Bert als vanzelf ook boekjes tot AVI 7-8 uit de bibliotheek gehaald en die las Bert ook met veel plezier en zonder problemen. Het was ook geen verbazing dat Bert op vrijdag de 13e, nota bene, het volgende briefje mee naar huis nam:

avi7

Liefdesbriefje

Leren lezen en leren schrijven hoort allemaal bij het basisonderwijs groep 3. Tot nu toe liet Bert allerlei briefjes zien die hij had geschreven aan ons, of verhaaltjes die hij op school had geschreven. Vandaag bracht hij zijn eerste briefje mee dat hij niet zelf had geschreven, maar wel voor hem was. Zijn eerste échte liefdesbrief…

liefdesbrief

Binnenspelen

De meest eenvoudige middelen zijn genoeg om je binnen te vermaken. Speelgoed is eigenlijk nergens voor nodig. Vooral ‘s avonds na het eten, zo’ n soort gat in de dag, vlak voor het naar bed gaan, dan wordt van alles uit de kast getrokken en gaat de fantasie aan de haal met beide mannen.

In navolging van Kung Fu Panda wordt er ‘ninja’ gespeeld met keukenrollen als atribuut. Bert is al echt heel erg stoer en Alex doet zijn best om dat ook te zijn 🙂

ik ben een ninja img_0678

Continue reading Binnenspelen