Ochtendje op de Strabrechtse heide

 

Met de klas is Bert naar de Strabrechtse heide geweest. Door de mensen van Staatsbosbeheer werd iedereen voorzien van een hesje, waarmee ze ook van de paden af mochten wijken. Onder begeleiding gingen ze de grond, de lucht en het water verkennen. De groep werd al snel opgesplitst in een paar losse groepen die elk een onderdeel voor hun beurt namen.

Als eerste onderzocht het groepje van Bert de lucht. Met netjes mochten ze insecten en vlinder vangen. Dat viel nog niet mee!

Daarna werd het netje vervangen door een schepnetje om in het beekje naar waterdiertjes te zoeken. Die werden, tijdelijk, in een grote bak gedaan om samen met de boswachter de diertje te determineren. Daarna werden ze, natuurlijk, weer vrijgelaten in de beek. Het bleek dat sommige kinderen uitstekende visvangers waren, terwijl andere vooral de waterjuffers vingen. Wat een hoop verschillende dieren in het water!

Na een welverdiende pauze midden op de heide werd daar ook gezocht naar diertjes die op de grond leven; miertjes, torretjes en allerlei ander klein kruipspul.

Daarna de wandeling terug naar het beginpunt. Ondertussen werd er nog een keer geluisterd naar alle vogels. Ogen dicht, dan hoor je meer! En werd er gevoeld met een blinddoek aan, aan bomen, de grond, planten.

Prachtig gebied en iets om naar terug te komen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *