Eerste pupillenwedstrijd 2012, nieuwe stijl

Na het cross-seizoen is nu weer het seizoen aangebroken voor de ‘gewone’ atletiekwedstrijden, buiten, op de baan. Als proef draait de regio rondom Eindhoven dit jaar een nieuwe stijl variant van de pupillenwedstrijden waarbij het vooral gaat om het beleven van de atletiek en minder om individuele prestaties. De atleten worden in teams ingedeeld en strijden ook als team. Alleen als team kun je winnen, maar als individu krijg je natuurlijk wel al je resultaten mee naar huis om te kijken of je jezelf ergens verbeterd hebt. Naast de teams is er meer veranderd. Er worden meer onderdelen gedaan in een kortere tijd en per onderdeel mag je, zolang er nog tijd is, net zo vaak opnieuw proberen als je wilt.

Alex is nu op atletiek gegaan, dus deze eerste wedstrijd doen ze samen, wel elk in hun eigen team, want Alex is bij de mini- en C-pupillen ingedeeld en Bert is inmiddels een eerstejaars A-pupil.

Er wordt begonnen met een gezamenlijke warming-up en daarna door naar het eerste (nieuwe) onderdeel, de team estafette. Eerst de A-pupillen (9 teams!) en daarna de B/C/mini-pupillen (10 teams, waarvan 4 C/mini). Met de ‘kanonnen’ Jasper, Jack, Maiko en Chiel in zijn team, won het team van Bert de estafette. Dat was een goed begin. Ook Bert straalde en aan zijn haren te zien, maakte hij flinke vaart.

En daarna was het de beurt aan de mini/C-pupillen. Waar het overpakken van het stokje bij de A’s vanzelf ging, was dat nog wel even wennen voor de mini/C’s. En waar komt ie nou vandaan. Alex deed flink z’n best en rende om het hardst!

Daarna begonnen alle losse onderdelen. Alex begon bij de aftelsprint. In 7 seconden zo ver mogelijk rennen. En ook hier, net zo vaak opnieuw proberen als er tijd is. Helaas begon het aan het einde van dit onderdeel even te regenen dus hebben ze 5 minuten minder gedaan en hebben we even geschuild voor de regen. Gelukkig was na een paar minuten deze ook weer zoveel minder dat er gewoon weer gesport kon worden.

Terwijl Alex aan het rennen was, stond bij Bert het onderdeel kogelstoten op het programma. Nog maar één keer eerder gedaan, was dit behoorlijk nieuw nog. Bert heeft zich kranig geweerd en zijn persoonlijke record met maar liefst 50 cm verbeterd! (van 4,88 naar 5,40).

Na het kogelstoten (en de regen) kwam er voor Bert een nieuw onderdeel: horde lopen over 60 meter. De hordes stonden in twee verschillende afstanden en de pupillen mochten elke afstand een keer proberen en daarna de ‘beste’ nog een keer doen tot de tijd op is. Hoewel ze dit onderdeel nog niet echt hebben kunnen oefenen, de vereniging heeft nog geen hordes van deze hoogte, sprongen de pupillen er met gemak overheen! Heel knap!!

Terwijl Bert aan het hordelopen was, mocht Alex het verspringen gaan proberen. Na een paar pogingen had hij de smaak goed te pakken en sprong maar liefst 2,00 meter!

Na twee onderdelen was het pauzetijd voor het team van Bert en zij gingen eens goed de boel bekijken vanaf de tribune. Alex moest nog één onderdeel doen voordat hij pauze had en dan was vortexwerpen. Dit was overigens ook het eerste onderdeel voor Bert na de pauze.

En vervolgens werd er doorgegaan met medicienbalstoten voor Alex (met twee handen vanaf de borst een grote medicienbal van 1,5 kilo stoten), terwijl Bert aan de 60m sprint ging, mét startblokken. Van de medicienbal geen foto’s, helaas, maar van de sprint des te meer!

En toen was het alweer tijd voor het laaste onderdeel voor Alex, hoogspringen, terwijl Bert ging verspringen. Van verspringen helaas ook geen foto’s, maar Bert was niet heel tevreden met de schamele afstand van 2,50m ruim 30 cm onder zijn persoonlijke record. Jammer Bert, volgende keer vast beter! En wie weet dan niet meteen na de sprint, want dat was natuurlijk ook erg vermoeiend!

Alex mocht gaan hoogspringen. Een spannend onderdeel, want dat had hij nog nooit gedaan. Over de eerste hoogte van 55 cm kwam hij wel, maar daarna was het lastig. Ook even privé-instructie van de trainster hielp niet. Het is ook best lastig om de juiste techniek te gebruiken. Geeft niets Alex, na nog maar 3 weken atletiek kan je nu eenmaal niet álles al onder de knie hebben en 55 cm is mooi wel bijna de helft van je lengte!

Hoogspringen is altijd een onderdeel die veel tijd kost, daarom mocht deze twee tijdsperioden duren. Dus terwijl Alex’ groep nog aan het hoogspringen was, ging Bert alweer door naar zijn laatste onderdeel, discuswerpen. Ook dit is een nieuw onderdeel en ze maken gebruik van een 600gram oefendiscus. Bert vond het erg leuk om te doen, een van zijn favoriete onderdelen, en het werpen ging hem ook goed af!

En daarmee was deze wedstrijd voorbij. Even tijd om wat te eten en te drinken, terwijl de uitslag wordt opgemaakt. Spannend zeg, welk team zou gewonnen hebben??!!

Voor de mini/C pupillen deden er 4 teams mee en van deze teams, was het team van Eindhoven Atletiek, van Alex dus, het beste!!! En als winnaar krijgen zij allemaal een medaille!

Bij de A-pupillen deden maar liefst 9 teams mee, maar ook hier was Eindhoven Atletiek de sterkste!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *