A trip down memory lane: Evoluon

Deze zomer is het Evoluon open met The Brain Experience. De karakteristieke vliegende schotel heeft voor mama nog wel het beeld van vroeger, toen er een soort Nemo was. En nu dus weer. Weliswaar een korte expositie, alleen gedurende de zomervakantie, maar nogsteeds met de zelfde allure en magie, wat ook voortkomt uit de vorm van het gebouw.

Binnen word je per verdieping door de lagen van het brein geleid. Met een interactieve ring kan je inloggen bij allerlei informatiepunten en kan je spelletjes en oefeningen doen om te zien hoe het er met jouw hersenen toegaat.

Bert en Alex hebben hun geheugen getest mbv het monsterspel op de grond. Ze hebben getest hoe snel ze afgeleid zijn door geluid en licht met de zenuwdraad en Bert heeft getest of hij dmv inspanning zijn hersenactiviteit kan verbeteren (ja).

Ook hebben ze beiden een scan laten maken van hun hersenen, waarbij ze tegelijkertijd met de rechterhand tegen het been trommelde, hierbij licht een klein gebiedje in de linkerhersenhelft op.

Je hersenen kunnen op verschillende manieren voor de gek worden gehouden. Ook dit werd op diverse plekken gedemonstreerd. Bijvoorbeeld in de tunnelbuis. De tunnel zelf beweegt niet, maar door de bewegende buis eromheen met allerlei lijnen, krijg je het gevoel dat je op volle zee op een schip staat. In de Wetenschapsshow worden we op meer illusies getrakteerd en wordt er gedemonstreerd hoe we als mens geconditioneerd zijn om bepaalde dingen te zien, terwijl we veel andere zaken volledig negeren. Op het einde een spectaculaire demonstratie met vuur. Don’t try this at home, maar wel spannend!

Verder heel veel spelletje, weetjes en doe-dingetjes zoals het bouwen van een kloppende stroomkring (en met hulp van mama de lichtjes zowel parallel als in serie geschakeld).

Na 3,5 uur vertrekken we moe maar voldaan weer richting huis…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *